Dagbog

Klik på et billede for at se det i stor størrelse.
Brug Tilbage-knappen for at returnere til dagbogen.

 

Se dagbog for sep.01-apr.02 
Februar 2004
Vi har netop begge været en tur i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord). Først var Else derinde og afløse på sygeplejestationen i 3 uger, og da hun kom hjem rejste Erik til konference i 3 dage. Kangerlussuaq er meget benyttet til arrangementer, hvor der kommer deltagere fra hele landet. Det skyldes at al flyvningen sker med udgangs- punkt i Kangerlussuaq, hvor Danmarksflyveren lander.

Selvom der kun er 160 km fra Sisimiut til Kangerlussuaq er alt meget anderledes. Temperaturen er meget lavere om vinteren (ned til mellem -40 og -50 er ikke ualmindeligt), og højere om sommeren - naturen er anderledes, og selve byen bærer præg af at det er gammelt militært område.

 


Et "luftfoto" af den gamle amerikanske base i Kangerlussuaq. Området rummer i dag bl.a. moskusslagteri, hotel, kirke,  konferencecenter og beboelse. Der er ca. 500 fastboende i bygden. Den 3,2 km lange landingsbane ses øverst i billedet. 


Moskusokser i Kangerlussuaq
Helt inde ved byen går moskusokser frit omkring. Disse er fotograferet mindre end 1 kilometer fra byen. Der arrangeres moskussafarier, hvor deltagerne bliver kørt ud i terrænet, og der er næsten garanti for at se moskusokser på disse ture.


Ishotellet i Kangerlussuaq
Her ses indgangen til ishotellet. Hotellet har 3 dobbeltværelser med dobbeltseng beklædt med moskusskind, og til tider  temperaturer ned til under -40 grader. Hotellet har også en bar, hvor der ikke kommer isterninger i drinksene - glassene er fremstillet af is.


Vi ønsker alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår!!!

Else har fri både nytårsaftensdag og nytårsdag. Vi fejrer nytåret hjemme hos os selv.

 


24. december 2003

Juleaftensdag var vi på sygehuset til det traditionelle julearrangement, der starter med en julegudstjeneste med korsang. Arrangementet er både for patienter og ansatte med familie. Så der er mange samlet.


Derefter danses der om juletræ, og synges julesange - primært grønlandske. Men vi kender melodierne for de fleste er oversat fra dansk.

...og derefter kommer julemanden på besøg med godteposer til børnene. I år var det en svensk julemand. Christer er lige startet som sygeplejerske den 15. december. Arrangementet afsluttedes med kaffebord i kantinen, og herefter var det tid for Else til at starte på sin aftenvagt, som desværre ikke blev helt så rolig som vi havde håbet - men der blev da tid til at fortære andestegen. 


I Grønland er der tradition for at man juleaften tænder lys på gravstederne. Fra sygehuset er der udsigt ud over kirkegården. Det er meget stemningsfyldt med alle de levende lys.


21. december 2003

Så tæt er solen på at stå op på årets korteste dag. 
Så selv om solen ikke er på himlen oplever vi næsten dagligt smukke solopgange/-nedgange. Der er i øjeblikket lyst i tidsrummet fra 11 til 14

26. maj 2003

Nu er det lyst døgnet rundt i Sisimiut. Billedet er taget omkring midnat natten mellem mandag den 26. og tirsdag den 27. maj.
Solen skinner stadig på fjeldtoppene.


April 2003 - En af de sidste dage, før sneen begyndte at smelte, købte vi en sne-scooter. Vi nåede at køre på den en dag, før den blev klodset op for sommeren.
Vi fik et godt tilbud af nogle, der skulle rejse tilbage til Danmark, og derfor skulle af med den. 
Så vi kunne ikke sige nej.
Nu kan vi køre til Kangerlussuaq i vinterperioden og hente dem, der kommer og besøger os.


Her i marts måned handler det meste om skiløb for os. Arctic Circle Race finder sted i weekenden den 28-30. marts, så det er slut med de lange træningsture. Mandag og tirsdag står den på lidt tekniktræning og . Det er ikke blevet til så mange kilometer som sidste år. Ca. 900 kilometer er det blevet til indtil nu mod 2500 kilometer sidste år. Til gengæld har træningen været mere effektiv i år med en del teknik-træning bl.a. Vi har meget lidt sne i år. Det har været på tale at aflyse Arctic Circle Race på grund af den manglende sne; men der er nu fundet 
en løsning så campen er flyttet tættere på byen, og løjpen bliver lagt så man undgår de steder, hvor det ser værst ud. 
På billedet ses en del af vores 7,5 km løjpe, som vi træner på til dagligt. Her ses det tydeligt hvad en 5 tons tung præpareringsmaskine gør ved sneen. Ved siden af løjpen er meget af sneen blæst væk.

Torsdag var jeg en tur i campen på snescooter. Campen er på en sø i godt 400 meters højde. Det højeste sted på løjpen er 609 meter o.h. og før vi begynder opstigningen er vi helt nede ved havets overflade. Den ændrede løjpe betyder at verdens hårdeste skiløb er blevet endnu hårdere - der skal kravles næsten 50% mere opad end tidligere. Så der er lagt op til en hård weekend. Vejrudsigten lover temperaturer på mellem -15 og -20 grader oppe ved campen.

Starten på løbet går fredag den 28. marts kl. 10.00 (14.00 dansk tid) med ca 130 deltagere. D'herrer Bush, Blair og Fjogh's krigslyst betød desværre afbud fra de 13 nordamerikanske deltagere fra USA og Canada.

Læs mere om løbet på ACR's hjemmeside, se bl.a. de nye løjper - og følg resultaterne.Michael, Britt, Inge og Tina på besøg.


Rensdyrjagt
Den sidste weekend i september var vi rensdyrjagt. Vi sejlede ca. 60 km ind i en af fjordene nær Sisimiut. Her slog vi telt op som vi overnattede i. 

Hele søndagen var vi tur op i fjeldet uden at se et eneste rensdyr. - bortset fra dem alle de andre kom slæbende tilbage med.

Men uden resultat var turen dog ikke, vi fik nedlagt en rype - skulle efter sigende være en delikatesse. Foreløbig ligger den i fryseren.


Klubmesterskab i langrend
Her ses præmietagerne ved klubmester- skabet i langrend i SSP Sisimiut i klassen yngre Old boys:
3. Kaaleraq Bech
2. Poul Erik Christensen
1. Var desværre fraværende da han var i Danmark for at pakke vore møbler ned


18. september 2002
Vi har fået vores endelige lejlighed. Det bliver dejligt at få vore egne møbler m.m. pakket ud, og få indrettet et lidt mere personligt hjem, end det vi har haft det sidste års tid.

31.august 2002
I dag var vi ude for at købe nye cykler. Det gør hverdagen lidt lettere for os, bare det at vi nu er fri for at slæbe alle varer hjem i rygsæk

Det er Mountain Bikes med 24 gear, aluminiumsstel og Shimano-gear og støddæmpere i forgaflen..


29. august 2002

Henning Stærk i topform

Koncert med Lis Sørensen med band og Henning Stærk med band i hallen i Sisimiut.

Som i de gode gamle dage i Laden og Holstebro-Hallen. De spidse støvler, mundharpen og mikrofonen, der svinges rundt i luften, og ikke mindst musikken.

Hvad Lis Sørensen (med kendte musikere som Per Frost, Poul Halberg og Jan Sivertsen) ikke formåede på 1½ time, klarede Henning Stærk allerede med det første nummer - at få publikum med, og det fortsatte i de næsten 2 timer han var på scenen.

Uanset om han spillede pigtråds-numre fra CD'en HIT-House: Cadillac, Shimmy Shimmy, Keep A Knockin'  eller Farmer John,  - rock numre, som Fire, Nobody eller Smalltown Saturday Night - eller stille ballader som Sweetheart og Dreams To Remember var stemningen bare helt i top.

21. august 2002
Vi har netop bestilt billetter til Danmark for at fejre Elses 50-årsdag i Danmark. Vi kommer til Danmark den 19. november, og vil fejre Elses fødselsdagen fredag den 22. og lørdag den 23. november. Vi rejser hjem igen den 3. december.

10. august 2002
I dag var vi inviteret til bryllup og barnedåb. En af Elses kolleger, Liset, skulle giftes med en grønlandsk mand, og deres lille pige skulle døbes. 
Her ses de efter vielsen med pigen, der blev døbt: Marie Elisabeth Else Juul Petrussen.

 

Efter vielsen var der kaffemik hjemme hos brudeparret fra 15.00-17.00. Inden aftenens fest startede kl. 19.00

 

Menuen stod af et ta' selv bord med en lang række grønlandske specialiteter. Rejer, laks, ørred, rensdyrkød, stenbiderrogn, tørret hvalkød og meget mere. Det var sjovt at opleve som grønlænderne kan feste, der var en utrolig god stemning hele aftenen med musik og sang


5. august 2002
I dag er vi begge begyndt på arbejde.
Else i et fast job som sygeplejerske på sygehuset, hvor meget er ændret siden vi rejste til Danmark sidst i april. Stort set alle stillinger er besat, og det betyder færre vagter til den enkelte. Der er kommet mange nye i den korte periode vi har været væk.
Eriks i et nyt job som IT-konsulent ved Sisimiut Kommune, en ny stilling hvor arbejdsindholdet endnu ikke ligger helt fast; men overordnet handler det om at servicere de øvrige medarbejdere på IT-området.

2. august 2002
Så er vi tilbage i Sisimiut.  Rejsen gik fuldstændigt planmæssigt.
Det er dejligt at være tilbage i den friske klare luft, og vi har fået en utrolig dejlig varm modtagelse.
Vi er midlertidigt blevet installeret i en dejlig møbleret lejlighed med havudsigt.
Vore møbler er ankommet og står i en container på havnen.
Vi er blevet tilbudt en stor 3-værelses lejlighed på 86 kvm. fra september. Den ligger tættere på vore arbejdspladser end den nuværende.
Vores adresse er: 
Kussangasoq 61
3911  Sisimiut

Telefon: 00299 863459
Telefon Eriks arb. kl. 8-16 (12-20 dansk tid)
00299 865077 lokal 157

1. august 2002
Vi startede rejsen til Grønland med et ophold i Tivoli i København, der hvert år den 1. august holder grønlænder-dag.
Der var mange grønlændere, både ferierende og fastboende i Danmark, der havde fundet vej til Tivoli. Vi mødte en del vi kendte både fra Sisimiut og fra Maniitsoq.
Der var opvisning i kajak-vendinger i Tivoli-søen, optræden på plænen af diverse grønlandske kunstnere, og modeopvisning af grønlandske designere og meget mere med relation til Grønland.


17. juli 2002
Vi var så heldige at opleve Rasmus Lybert i Fjaltring Kirke før vi rejste til Grønland.

En utrolig oplevelse at høre ham.

 

 

 

 

ZIP Stat
Flere...